خبر فوری

جمعه / ۲۳ شهریور / ۱۴۰۳ Friday / 13 September / 2024
×

مصطفی کواکبیان، با گریزی به اتفاقات رخ داده در سال ۱۴۰۱ گفت: برخی عنوان می‌کنند ناآرامی‌های پاییز گذشته تنها برای حجاب بوده که در واقع چنین نبوده و دلایل مختلف دیگری نیز در این زمینه وجود داشته است. بخش هایی از این گفتگو را در ادامه بخوانید؛ *اگر اصلاحات تمام نشده و به عنوان یک […]

اصلاحات پروژه نیست بلکه پروسه است
  • کد نوشته: 1481
  • مهر ۱۶, ۱۴۰۲
  • 6 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • مصطفی کواکبیان، با گریزی به اتفاقات رخ داده در سال ۱۴۰۱ گفت: برخی عنوان می‌کنند ناآرامی‌های پاییز گذشته تنها برای حجاب بوده که در واقع چنین نبوده و دلایل مختلف دیگری نیز در این زمینه وجود داشته است.

    بخش هایی از این گفتگو را در ادامه بخوانید؛

    *اگر اصلاحات تمام نشده و به عنوان یک پروسه است امروز در چه نقطه‌ای قرار دارد؟ چرا مردم از جریان‌های سیاسی مانند اصلاحات عبور کرده‌اند؟

    من قبلا فکر می‌کردم شعار «اصلاح‌طلب، اصولگرا دیگه تمومه ماجرا» شعاری است که توسط اپوزیسیون داده می‌شود تا کنشگران عرصه سیاست را از میدان به در کنند. با این وجود با کمی تأمل بیشتر به این نتیجه رسیدم که طرح این شعارها می‌تواند کار برخی اصولگرایان باشد. اصولگرایان هنگامی که مشاهده می‌کنند در بین مردم اقبالی ندارند تلاش می‌کنند اصلاح‌طلبان را نیز با خود همراه کنند و به همین دلیل چنین شعارهایی مطرح می‌کنند.

    *در جایی عنوان کرده بودید مردم از آقای خاتمی هم عبور کردند. چرا؟

    بله؛ این اتفاق رخ داده است. البته منظور من تنها آقای خاتمی نیست، بلکه من عنوان کرده بودم مردم از همه چهره‌های سیاسی عبور کرده‌اند که این بخش از صحبت‌های من بیشتر مورد توجه رسانه‌های خارجی قرار گرفته بود. امروز مردم دارای مطالباتی هستند که احساس می‌کنند این مطالبات را در قالب یک جریان و یا یک شخص خاص نمی‌توانند پیش ببرند. منظور من رد کردن خاتمی نیست بلکه منظور من عبور مردم از همه بود.

    *این همه شامل پروسه و پروژه اصلاحات هم می‌شود؟

    بله؛ من این موضوع را قبول دارم. قبلا هم عنوان کردم همه کنشگران سیاسی اگر دست‌به‌دست هم بدهند تنها می‌توانند ۳۰درصد افکار عمومی را شکل بدهند.

    *با توجه به شرایط کنونی جامعه تاریخ مصرف اصلاحات به پایان نرسیده است؟

    ممکن است مردم از مثل مصطفی کواکبیان ناامید شده باشند اما اگر همین مردم یک حرکت جدی، ریشه‌ای و عمیق اصلاح‌طلبانه مشاهده کنند، ‌مأیوس نیستند. اتفاقا جریان برانداز خارج‌نشین به دنبال همین موضوع هستند که اصلاح‌طلبان را ناکارآمد جلوه بدهند تا مردم به سمت آنها گرایش پیدا کنند. در واقع کینه‌ای که براندازان از اصلاح‌طلبان دارند از تندروهای داخلی بیشتر است.

    *چرا کینه دارند؟

    براندازان بر این گمان هستند که اصلاح‌طلبان سوپاپ اطمینان نظام بوده و هستند. این در حالی است که تندروهای داخلی بر این باور هستند که اصلاح‌طلبان در حال بازی در زمین غرب هستند. این در حالی است که من معتقدم جریان اصیل اصلاح‌طلبی همچنان تأثیرگذار و جریان‌ساز است و می‌تواند تاریخ‌ساز باشد.

    *آیا اصلاح‌طلبان به آن شکل که براندازان معتقدند سوپاپ اطمینان نظام بودند؟

    واقعیت این است که اصلاح‌طلبان در برخی مقاطع در مقابل نظام سینه سپر کردند و مانع اقدامات براندازانه دیگران بودند. دلیل اصلی کینه آنها با اصلاح‌طلبان هم همین موضوع است. آنچه مهم است درک کسانی است که خود را انقلابی معرفی می‌کنند از این موضوع است. کسانی که خود را انقلابی معرفی می‌کنند باید به این درک برسند که اصلاح‌طلبان به سود نظام عمل کرده‌اند. من معتقدم اگر پند و اندرز و انذاری هم اگر هست باید برای مدعیان انقلابی‌گری باشد. مدعیان انقلاب باید متوجه این نکته باشند که در زیر پوست جامعه مطالباتی وجود دارد.

    برای مطالعه متن کامل مصاحبه اینجا را کلیک کنید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *