با پایان یافتن نخستین روز از بررسی کلیات برنامه وزرا و رییسجمهور و در بحبوحه موافقتها و مخالفتهایی که در خصوص کابینه چهاردهم مطرح میشود، نشانههای امید بخشی در خصوص چشمانداز آینده رویت میشود. طی روزهای اخیر پیرامون برخی وزرای اصلاحطلب کابینه از جمله محمدرضا ظفرقندی، احمد میدری، سید رضا صالحیامیری و…حاشیههایی مطرح شدند. برخی افراد و جریانات و رسانههای همسوی آنها تلاش میکردند با باز کردن پروندههای قدیمی حول محور حوادث سالهای ۷۶، ۸۸ و…فضای کلی مجلس را در خصوص این افراد، منفی و غبارآلود جلوه دهند، اما پایش میدانی «اعتماد» از نظر نمایندگان از این واقعیت حکایت میکند که کلیت مجلس هم با عبور از رخدادهای حاشیهای سالهای گذشته تلاش میکند دورنمایی روشن از آینده ارایه کند. در این میان همچنان برخی پرسشهای اساسی در خصوص دورنمای آینده کابینه وجود دارد. نخستین ابهام مرتبط با حضور تنها زن وزیر و آینده اوست. مساله مهم بعدی، سرنوشت وزرای اصلاحطلب کابینه از جمله احمد میدری، محمدرضا ظفرقندی، سید رضا صالحیامیری، پاک نژاد و…است. موضوع مهم بعدی صفکشی فراکسیونهای مختلف در مجلس است. برای آگاهی از زیر پوست رخدادهای روز گذشته مجلس« اعتماد» ساعاتی پس از پایان کار مجلس در روز نخست بررسیها، گفتوگویی را با مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود و عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی ترتیب داد تا تصویری از همه احتمالات آینده پیش روی کابینه ارایه کند. لاهوتی با اشاره به این واقعیت که وزرای پیشنهادی توانستهاند، دفاعیههای خوبی ارایه کنند، میگوید: «اکثریت نمایندگان از بهارستانیها رای اعتماد میگیرند.» او همچنین در خصوص سرنوشت تنها وزیر زن کابینه به این نکته اشاره میکند: «هرچند در مورد توانایی خانم صادق در بدو امر ابهاماتی وجود داشت، اما ایشان با دفاع خوبی که در کمیسیونها از خود داشتند، توانستند نظر نمایندگان را به خود جلب کنند.» لاهوتی همچنین هماهنگی موجود میان فراکسیون مستقلین مجلس با اصولگرایان غیر جبهه پایداری (نواصولگرایان) در مجلس را مطلوب ارزیابی و پیشبینی کرد که هماهنگی همین دو طیف برای عبور سلامت کابینه از دالان بهارستان کافی باشد.
نخستین روز بررسی برنامه دولت و وزرای کابینه چهاردهم را چطور دیدید؟ جو کلی این نشست به نفع کابینه بود یا احتمال افتادن برخی وزرا هم وجود دارد؟
نخستین روز بررسیها در مجلس در خصوص برنامه کلی آقای رییسجمهور است. بررسی افراد و وزرای پیشنهادی در آغاز مطرح نیست. در این نشست آقای رییسجمهور فرصت دارد از برنامه وزرای خود دفاع کند. ۵نفر از نمایندگان به عنوان موافق و ۵نفر به عنوان مخالف صحبت میکنند که حدود ۵ساعت را در بر میگیرد. آقای رییسجمهور هم ۲٫۵ ساعت وقت دارد که بخشی از آن را میتواند به نمایندگان واگذار کند، آقای رییسجمهور هم همین کار را کردند. ۱٫۵ ساعت از وقت رییسجمهور به نمایندگان تخصیص پیدا کرد. در مرحله بررسیها که بعد از نشست آغازین است، نخستین بررسیها مرتبط با وزیر آموزش و پرورش بود که مخالفی هم نداشتند. طبیعتا وقتی مخالفی نباشد، نماینده موافقی هم صحبت نمیکند. آقای کاظمی نیم ساعت در خصوص برنامههایشان دفاع کردند و تمام. وزیر بعدی هم وزیر ارتباطات بود. ۲موافق و ۲مخالف صحبت کردند و وزیر پیشنهادی هم دفاع کرد. پس از ایشان، قرار است خطیب برای وزارت اطلاعات به صحن بیاید و باقی وزرا، مطابق حروف الفبا در صحن حاضر میشوند.
آیا میتوان تصویری از جو کلی مجلس در خصوص وزرای پیشنهادی ارایه کرد؟ آیا کلیت کابینه از بهارستان رای اعتماد میگیرد؟
من هم استنباط مشهودی درباره جو مثبت مجلس دارم. رویکرد نمایندگان این است که به دولت کمک کنند. در گفتوگوهایی که با نمایندگان طیفهای مختلف دارم این مشارکت مبرهن است.نباید فراموش کرد، دولت پزشکیان دولتی است که پس از یک حادثه سنگین تشکیل شده است؛ کشور هم در حالت بلاتکلیفی قرار دارد. در حال حاضر پزشکیان با کابینه قبلی کار میکند. نمایندگان این موضوعات را درک کرده و تلاش میکنند هرچه سریعتر دولت چهاردهم تشکیل شود. در این میان، ۲موضوع هم مطرح است؛ نخست اینکه وزرا باید از خود دفاع مناسبی کنند و نظر نمایندگان را جلب کنند. ممکن است مسائلی توسط نمایندگان مطرح شود که پاسخ دادن به آن برای وزرا ممکن نباشد، به نظرم بهتر است نمایندگان از حاشیهها عبور کنند. این روند در خصوص وزرای بهداشت و کار پیش آمد. معتقدم حتی اگر وزیری رای اعتماد هم نیاورد، به معنای عدم همراهی دولت با مجلس نیست. البته معتقدم مجلس به کلیت وزرا رای میدهد. امیدواریم تا چهارشنبه به جمعبندی برسیم و کلیت کابینه رای اعتماد بگیرد. اگر برخی وزرا مخالف نداشته باشند، حتی ممکن است پرونده رای اعتماد به وزرا تا سهشنبه بسته شود.
در مورد برخی وزرای اصولگرا (حدود ۸نفر) مشخص است که رای اعتماد میگیرند. اما ابهامات درباره وزرای اصلاحطلب است. اگر قرار به تشکیل دولت وفاق ملی باشد، مجلس باید در خصوص وزرای کار، بهداشت، راه و شهرسازی، میراث و…همکاری و همراهی داشته باشد. درباره این وزرا میتوان پیشبینی داشت؟
درباره خانم صادق به نظرم هیچ مشکلی وجود ندارد. در روزهای ابتدایی البته بحث عدم توانایی ایشان مطرح شد که خودشان توانستند در کمیسیونها دفاع خوبی از خود و برنامهشان داشته باشند. یا حتی در مورد آقای صالحیامیری هم معتقدم جو مطلوبی وجود دارد. اما در مورد توان و تخصص چهرههایی چون میدری، ظفرقندی و سایرین به نظرم حتی جریان اصولگرا هم نمیتواند بحثی داشته باشد. مثلا آقای ظفرقندی فردی است که توانایی بسیار بالایی دارد. یا احمدیمیدری در سطح بسیار بالایی قرار دارد. وزیر نفت هم تسلط خوبی در حوزه تخصصی خود دارد. مسائلی که درباره این افراد مطرح است، برخی حاشیههای سیاسی است. تصورم این است که این افراد وفادار به انقلاب و نظام هستند. موضوع باقی مانده، دفاع خوب این وزرا از برنامهشان است. من احساس خطر نمیکنم که این چهرهها با رای عدم اعتماد مجلس مواجه شوند. در مورد آقای ظفرقندی برخی نیروهای سیاسی حاشیههایی را مطرح میکردند، اما وقتی ایشان در کمیسیونها آمدند و از ویژگیهای خود گفتند و درباره سابقه خود در دفاع مقدس و…صحبت کردند با رای بالای کمیسیونها مواجه شدند. شخصا نگرانی خاصی از رای عدم اعتماد به کلیت کابینه ندارم. البته این وزرا هم باید دفاع خوبی ارایه کنند. من در ۵انتخاب کابینه در دورههای مختلف حضور داشتم، طبیعی است، برخی افراد و جریانات مخالفتهایی را مطرح کنند. در کشاکش این بحثها و گفتوگوهاست که مشکلات و ابهامات برطرف میشود. انشاءالله این افراد اصلاحطلب هم رای اعتماد میگیرند.
ترکیب فراکسیونهای اصلی مجلس هم در رای اعتماد یا عدم اعتماد موثر هستند. برای عبور کابینه به هماهنگی ۲فراکسیون از ۳فراکسیون اصلی نیاز است. فکر میکنید، هماهنگی میان فراکسیون مستقلین و نواصولگرایان طرفداران قالیباف وجود دارد؟
نمایندگان عضو فراکسیون مستقلین که همگی به کابینه رای میدهند. هر روز صبح ساعت ۶صبح با برخی از وزرای کابینه نشست داریم. آقایان عراقچی، ظفرقندی، صالحیامیری و…در مجلس حاضر میشوند و دیدگاههایشان را مطرح میکنند. نظرات نمایندگان هم درباره آنها مثبت است. فراکسیون اصولگرایان هم ۲قسمت هستند که شامل جبهه پایداری و نمایندگان غیر جبهه پایداری میشود. وزرایی چون ظفرقندی، میدری، خانم صادق و باقی وزرای اصلاحطلب باید سعی کنند جدا از سبد رای مستقلین از سبد رای اصولگرایان غیر جبهه پایداری و حتی جبهه پایداری، آرایی را به خود تخصیص دهند.البته همانطور که اشاره کردم، شخصا نگرانی از رای عدم اعتماد ندارم و تصور میکنم هماهنگی فراکسیون مستقلین با اصولگرایان نزدیک به جبهه انقلاب، وزرا را از دالان بهارستان به سلامت عبور میدهد.
وزرایی چون ظفرقندی، میدری، خانم صادق وباقی وزرای اصلاح طلب باید سعی کنند جدا از سبد رای مستقلین از سبد رای اصولگرایان غیر جبهه پایداری و حتی جبهه پایداری، آرایی را به خود تخصیص دهند.
تصور می کنم هماهنگی فراکسیون مستقلین با اصولگرایان نزدیک به جبهه انقلاب، وزرا را از دالان بهارستان به سلامت عبور می دهد.
در روزهای ابتدایی بحث عدم توانایی خانم صادق مطرح شد که خودشان توانستند در کمیسیون ها دفاع خوبی از خود و برنامه شان داشته باشند.
در مورد آقای ظفر قندی برخی نیروهای سیاسی حاشیه هایی را مطرح می کردند، اما وقتی ایشان در کمیسیون ها آمدند و از ویژگی های خود گفتند و درباره سابقه خود در دفاع مقدس و…صحبت کردند با رای بالای کمیسیون ها مواجه شدند.
ممکن است مسائلی توسط نمایندگان مطرح شود که پاسخ دادن به آن برای وزرا ممکن نباشد، به نظرم بهتر است نمایندگان از حاشیه ها عبور کنند.
امیدواریم تا چهارشنبه به جمع بندی برسیم و کلیت کابینه رای اعتماد بگیرد. اگر برخی وزرا مخالف نداشته باشند، حتیممکن است پرونده رای اعتماد به وزرا تا سه شنبه بسته شود.
دیدگاهتان را بنویسید